English
Under inledningen av en prospekteringsinsats utförs ofta litteraturstudier och resultat från tidigare undersökningar sammanställs i olika format.
Undersökningstillstånd beviljas av Bergsstaten och krävs för att en person/företag skall ha ensamrätt till mineralfyndigheter i ett område.
Berggrundskartering har ofta en central roll vid prospektering efter malmförekomster samt inom ingenjörsgeologin. Vid kartering undersöks berghällar, bergskärningar, tunnlar med flera fria ytor där berggrunden går i dagen.
För att få en mer komplett bild av berggrunden i ett område kombineras ofta berggrundskartering med magnetisk undersökning. Den magnetiska undersökningen ger även information om berggrunden i jordtäckta områden som inte framkommer vid berggrundskarteringen.
Morängeokemi är en populär metod för att detektera ytlig mineralisering i glacierade områden, vilket gäller hela Sverige. Metoden fungerar på de flesta metaller där skillnaden i halt mellan malm och bakgrundsnivå är stor.
Förr eller senare i prospekteringsprocessen nås en punkt när det är önskvärt att fysiskt ta prover på djupet i berggrunden. Borrning utförs då för att definitivt avgöra om mineralisering finns i berggrunden och bestämma eventuell halt och storlek på sådan.
Vid kärnborrning tas prover i form av borrkärnor från berggrunden med en kärnborrmaskin. Borrkärnan karteras sedan och information som bergart, strukturer, omvandling och mineralisering dokumenteras.
Litogeokemi är en metod för att kemiskt undersöka bergarter. Från halten av huvud- och spårelement kan bergarten kemiskt klassificeras. Metoden tillämpas vid fältkartering, i projekt där borrning har kommit igång eller till och med när gruvdrift är igång.
3D-modellering inom prospekterings och gruvverksamhet används mest för att bygga modeller av malmkroppar men även för att modellera övrig geologi och geofysik. Ofta är det en fördel att redan under pågående borrning börja bygga modeller för att ha som underlag vid planering av kommande borrhål.
Copyright © 2013 Zetterqvist Geokonsult AB